Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Gambar

De Wegenbelasting En Het Gewicht Van Je Voertuig


Wegenbelasting Gewicht

De wegenbelasting en het gewicht van je voertuig

De wegenbelasting wordt berekend aan de hand van het gewicht van je voertuig

De wegenbelasting is een belasting die je jaarlijks betaalt voor het gebruik van de openbare weg. De hoogte van de wegenbelasting wordt bepaald door het gewicht van je voertuig. Hoe zwaarder je voertuig, hoe hoger de wegenbelasting. Dit komt omdat zwaardere voertuigen meer schade toebrengen aan de weg dan lichtere voertuigen.

De verschillende gewichtscategorieën

Er zijn verschillende gewichtscategorieën voor voertuigen. De categorie waarin je voertuig valt, bepaalt de hoogte van de wegenbelasting. De gewichtscategorieën zijn als volgt: * Tot 3.500 kg * Van 3.500 kg tot 10.000 kg * Van 10.000 kg tot 40.000 kg * Meer dan 40.000 kg

De tarieven voor de wegenbelasting

De tarieven voor de wegenbelasting verschillen per gewichtscategorie. De tarieven voor 2023 zijn als volgt: * Tot 3.500 kg: € 134 * Van 3.500 kg tot 10.000 kg: € 205 * Van 10.000 kg tot 40.000 kg: € 526 * Meer dan 40.000 kg: € 1.053

Vrijstelling van wegenbelasting

In sommige gevallen kun je vrijstelling krijgen van wegenbelasting. Dit is bijvoorbeeld het geval als je voertuig op LPG of aardgas rijdt, of als je voertuig een elektrische auto is.

Hoe kun je de wegenbelasting betalen?

Je kunt de wegenbelasting betalen via de website van de Belastingdienst. Je hebt hiervoor je kentekennummer en je DigiD nodig. Je kunt de wegenbelasting ook betalen via een acceptgiro. Deze acceptgiro ontvang je automatisch van de Belastingdienst.

Conclusie

De wegenbelasting is een belangrijke belasting die je jaarlijks betaalt voor het gebruik van de openbare weg. De hoogte van de wegenbelasting wordt bepaald door het gewicht van je voertuig. Er zijn verschillende gewichtscategorieën voor voertuigen, en de tarieven voor de wegenbelasting verschillen per gewichtscategorie. In sommige gevallen kun je vrijstelling krijgen van wegenbelasting. Je kunt de wegenbelasting betalen via de website van de Belastingdienst of via een acceptgiro.


Komentar